fbpx

Κάταγμα σκαφοειδούς του χεριού: αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Κάταγμα σκαφοειδούς του χεριού: αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Το σκαφοειδές οστό του χεριού είναι ένα από τα 8 οστά που συνθέτουν την άρθρωση του καρπού. Το σκαφοειδές οστό μάλιστα είναι εκείνο που συνδέει τις δύο σειρές οστών που υπάρχουν στον καρπό. Το κάταγμα του σκαφοειδούς του χεριού αποτελεί το πιο συχνό είδος κατάγματος στον καρπό σε ποσοστό που φτάνει το 70% των καταγμάτων που συμβαίνουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Παράλληλα, το συγκεκριμένο είδος κατάγματος θεωρείται από τα πιο δύσκολα και πολύπλοκα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση κυρίως λόγω της μη έγκαιρης διάγνωσής του.

Ποια αίτια προκαλούν κάταγμα σκαφοειδούς;

Το κάταγμα σκαφοειδούς του χεριού προκύπτει συνήθως ως αποτέλεσμα κάποιας πτώσης στο έδαφος και προσπάθειας αποτροπής της πτώσης με τη χρήση του χεριού ή κάποιου βίαιου τραβήγματος της πηχεοκαρπικής περιοχής. Γι αυτό το κάταγμα σκαφοειδούς εμφανίζεται πιο συχνά σε αθλητές, αναβάτες μηχανής και χειρώνακτες.

 

Ποια συμπτώματα εμφανίζει το κάταγμα σκαφοειδούς;

Το κάταγμα του σκαφοειδούς του χεριού εμφανίζεται με κοινά συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων,:

  • Πόνος που επιδεινώνεται όταν ο αντίχειρας κινείται
  • Πρήξιμο που μπορεί να είναι και έντονο
  • Μειωμένη λειτουργικότητα και δυσκολία στην κίνηση
  • Μώλωπες
  • Μικρή δυσμορφία του καρπού
  • Εμφάνιση αρθρίτιδας σε μεταγενέστερο χρόνο λόγω της απουσίας ή της ανεπάρκειας της αντιμετώπισης

Πώς αντιμετωπίζεται το κάταγμα σκαφοειδούς;

Η αντιμετώπιση του κατάγματος σκαφοειδούς μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη διαδικασία καθώς η διάγνωσή τους δεν είναι πάντα εφικτή. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές τα κατάγματα σκαφοειδούς δεν είναι πάντα ορατά και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εντοπιστούν ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αντιμετώπισης. Για τη διάγνωση είναι χρήσιμη η κλινική εξέταση αλλά και η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία. Ο τρόπος αντιμετώπισης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη θέση του κατάγματος και τη σοβαρότητά του. Σε γενικές γραμμές το κάταγμα σκαφοειδούς μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

  • Τοποθέτηση ειδικού γύψου που περιλαμβάνει τον αντίχειρα και μπορεί να εκτείνεται έως και λίγο πιο πάνω από τον αγκώνα
  • Θεραπεία με υπερήχους ή ηλεκτρομαγνητικά κύματα
  • Χειρουργική επέμβαση, σε περίπτωση που το κάταγμα είναι συντριπτικό ή παρουσιάζει μεγάλη παρεκτόπιση. Η επέμβαση γίνεται μέσω μιας μικρής τομής γεγονός που επιτρέπει την ταχύτερη επούλωση του τραύματος και την ταχύτερη αποκατάσταση.

 

Προκειμένου ο ασθενής να επανέλθει πλήρως στις καθημερινές και αθλητικές του δραστηριότητες, μετά την επέμβαση θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας αλλά και ασκήσεις ενδυνάμωσης ώστε να επανέλθει η πλήρης λειτουργικότητα και το πλήρες εύρος κίνησης του καρπού.