Πώς αντιμετωπίζεται το γάγγλιο καρπού
Το γάγγλιο καρπού αποτελεί ίσως την πιο συνηθισμένη μορφή καλοήθους μορφώματος στο χέρι. Πρόκειται για κύστη που περιέχει ένα ζελατινώδες υγρό, η οποία όμως δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα και σπανίως προκαλεί πόνο ή αδυναμία στους μύες. Αναπτύσσεται συνήθως στους τένοντες ή τις αρθρώσεις του χεριού και συγκεκριμένα στην περιοχή του καρπού ή των δακτύλων αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στο πόδι, στην ποδοκνημική άρθρωση αλλά και σε άλλες περιοχές. Το γάγγλιο καρπού συνήθως έχει μικρό μέγεθος με τα μεγαλύτερα να φτάνουν έως και τα 2,5 εκατοστά. Παρουσιάζεται κυρίως σε νεαρά άτομα 15 έως 40 ετών και με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Τι δημιουργεί το γάγγλιο καρπού;
Οι αιτίες δημιουργίας του γαγγλίου καρπού δεν έχουν εξακριβωθεί ούτε αποσαφηνιστεί πλήρως. Περισσότερο πιθανές αιτίες φαίνεται να αποτελούν μικροτραυματισμοί που επαναλαμβάνονται στους τένοντες ή κάποιες εκφυλιστικές αλλοιώσεις ιστών που παράγουν υγρό με αποτέλεσμα αυτό να συσσωρεύεται και να αποθηκεύεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο.
Ποια συμπτώματα εμφανίζει το γάγγλιο καρπού;
Το γάγγλιο καρπού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα με την εμφάνιση του ογκιδίου στην περιοχή. Μπορεί όμως να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα όπως:
- Πόνο όταν ασκείται πίεση
- Μόνιμο πόνο λόγω της πίεσης των ιστών
- Αδυναμία ή παράλυση στους μύες
- Αδυναμία έκτασης των δακτύλων ή του ποδιού
- Μούδιασμα στα δάχτυλα
Το γάγγλιο καρπού μπορεί να διαγνωστεί με κλινική εξέταση ενώ ακτινολογική ή μαγνητική απεικόνιση ή υπερηχογράφημα θα επιβεβαιώσει την αρχική εξέταση.
Πώς αντιμετωπίζεται το γάγγλιο καρπού;
Το γάγγλιο καρπού μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους ανάλογα με τα συμπτώματα που προκαλεί. Πιο αναλυτικά, το γάγγλιο μπορεί να αντιμετωπιστεί:
- Χωρίς συγκεκριμένη θεραπεία, καθώς μπορεί να απορροφηθεί από τον ίδιο τον οργανισμό
- Με χρήση νάρθηκα για κάποιο διάστημα προκειμένου να ακινητοποιηθεί ο καρπός
- Με παρακέντηση, ωστόσο το ποσοστό υποτροπής είναι υψηλό
- Με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του. Η μέθοδος αυτή προτιμάται όταν τα συμπτώματα επηρεάζουν την καθημερινότητα του ατόμου, όταν έχουν αποτύχει οι παραπάνω μέθοδοι ή όταν παρουσιαστεί υποτροπή. Η χειρουργική αφαίρεση του γαγγλίου θεωρείται ο μοναδικός τρόπος οριστικής θεραπείας του καθώς το ποσοστό επανεμφάνισης είναι κάτω του 5% εφόσον το γάγγλιο έχει αφαιρεθεί σωστά. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι είτε ανοιχτού τύπου είτε αρθροσκοπική, η οποία όμως δεν συστήνεται για όλες τις περιπτώσεις. Ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική την ίδια ημέρα ενώ απαιτείται η χρήση νάρθηκα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση ο ασθενής θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας προκειμένου να ανακτήσει το πλήρες εύρος της κίνησης του καρπού και να επανέλθει απρόσκοπτα στις καθημερινές του δραστηριότητες.