Τενοντίτιδα de Quervain: πώς να την αντιμετωπίσετε
Ο όρος τενοντίτιδα de Quervain χρησιμοποιείται για να ορίσουμε τη φλεγμονή των τενόντων στην περιοχή του καρπού εξαιτίας κυρίως της υπέρχρησης του αντίχειρα. Ο όρος πήρε το όνομά του από τον Ελβετό χειρουργό Fritz de Quervain ο οποίος ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τη συγκεκριμένη πάθηση των τενόντων. Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες και σε ηλικίες άνω των 40 ετών. Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει σε όσους υποφέρουν από την τενοντίτιδα de Quervain είναι ότι η φλεγμονή που δημιουργείται στην περιοχή από τραυματισμό ή από υπέρχρηση εμποδίζει τους τένοντες να λειτουργήσουν φυσιολογικά.
Τι προκαλεί την τενοντίτιδα de Quervain;
Η κύρια αιτία που προκαλεί την τενοντίτιδα de Quervain είναι η υπερβολική χρήση του τένοντα. Είτε λόγω συνθηκών, είτε λόγω της φύσης του επαγγέλματος, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, όταν οι τένοντες χρησιμοποιούνται περισσότερο από το φυσιολογικό δημιουργείται φλεγμονή και οίδημα στην περιοχή που με τη σειρά τους εμποδίζουν τους τένοντες να λειτουργήσουν φυσιολογικά και έτσι προκαλείται η τενοντίτιδα de Quervain. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι:
- Ορμονικές διαταραχές (πχ όπως στην εγκυμοσύνη)
- Κάποιος τραυματισμός
- Φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα)
Ποια είναι τα συμπτώματα της τενοντίτιδας de Quervain;
Η τενοντίτιδα de Quervain εμφανίζεται με διάφορες μορφές. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται συχνότερα είναι:
- Πόνος στη βάση του αντίχειρα, ειδικά όταν εκτείνεται
- Οίδημα στη βάση του αντίχειρα
- Ευαισθησία στην ψηλάφηση της βάσης του αντίχειρα
- Ψηλαφητός κριγμός όταν οι τένοντες κινούνται
- Αδυναμία κίνησης των τενόντων
Πώς αντιμετωπίζεται η τενοντίτιδα de Quervain;
Η λήψη ιστορικού και η κλινική εξέταση θα επιβεβαιώσουν την ύπαρξη τενοντίτιδας de Quervain και κατόπιν ο γιατρός θα καθορίσει τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης. Οι τρόποι αντιμετώπισης της συγκεκριμένης πάθησης είναι:
- Ξεκούραση
- Αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν την πάθηση
- Φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη
- Τοποθέτηση νάρθηκα ακινητοποίησης του αντίχειρα
- Χειρουργική επέμβαση, όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν. Η επέμβαση γίνεται μέσω μιας πολύ μικρής τομής πάνω από τους τένοντες. Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα ενώ είναι σε θέση να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
Η χειρουργική επέμβαση παρέχει μόνιμη λύση και έτσι η τενοντίτιδα de Quervain δεν θα απασχολήσει ξανά τον ασθενή. Συστήνεται ο ασθενής να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας προκειμένου να επανέλθει πλήρως και σε σύντομο χρονικό διάστημα.