fbpx
ενδοκρινεις παθησεις

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Το ενδοκρινικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στη σκελετική ανάπτυξη και ωρίμανση καθώς και τη διατήρηση του οστικού μεταβολισμού. Ο πρόσθιος λοβός της υπόφυσης επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη, ελέγχει τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς, γονάδων και επινεφριδίων.

Δυσλειτουργία της υπόφυσης: ο οπίσθιος λοβός της υπόφυσης δεν ασκεί επίδραση στο μυοσκελετικό σύστημα. Ο πρόσθιος λοβός είναι υπεύθυνος για την έκκριση της αυξητικής ορμόνης, της θυρεοτρόπου, της γοναδοτροπίνης και της αδενοκορτικοτρόπου ορμόνης.

Υπολειτουργία της υπόφυσης:

Στα παιδιά και στην εφηβική ηλικία εκδηλώνεται με το σύνδρομο Lorain: αναστέλλεται συμμετρικά η ανάπτυξη του σκελετού και το σύνδρομο Frohlichs: καθυστέρηση της σκελετικής ωρίμανσης, υπογοναδισμό και παχυσαρκία.

Ενήλικες: πρώιμη οστεοπόρωση.

Θεραπεία: επί έλλειψης αυξητικής ορμόνης γίνεται χορήγηση βιοσυνθετικής αυξητικής ορμόνης.

Υπερλειτουργία της υπόφυσης:

Η υπερέκκριση της αυξητικής ορμόνης οφείλεται σε αδένωμα της υπόφυσης.

Γιγαντισμός: η υπερέκκριση της αυξητικής ορμόνης στην παιδική και εφηβική ηλικία προκαλεί υπερβολική ανάπτυξη του σκελετού. Θεραπεία: εξαίρεση του όγκου χειρουργικά.

Ακρομεγαλία: η υπερέκκριση της αυξητικής ορμόνης στον ενήλικο προκαλεί διόγκωση των οστών και μαλακών μορίων, διόγκωση των αρθρώσεων, η γνάθος παρουσιάζει προγναθία, το κρανίο παρουσιάζει διόγκωση του μετώπου (caput quadratum), διόγκωση της γλώσσας, της μύτης, των χειλέων, μεγαλοκαρδία, δευτεροπαθή αρθρίτιδα. Θεραπεία: εκτομή του όγκου.

Φλοιοεπινεφριδική δυσλειτουργία

Ο φλοιός των επινεφριδίων εκκρίνει κορτιζόλη, αλδοστερόνη.

Υπερκορτιζολαιμία: (Cushing σύνδρομο): πανσεληνοειδές προσωπείο, στρογγυλό κοκκινωπό πρόσωπο, παχύσαρκος κορμός με κοιλιακές ραγάδες, και αδύνατα πόδια. Στο σκελετό έχουμε γενικευμένη οστεοπόρωση με αποτέλεσμα συμπιεστικά κατάγματα των σπονδύλων και αυτόματα κατάγματα, επίσης παρατηρείται άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου. Θεραπεία: ασβέστιο 1500mgr και Vit D3.

Δυσλειτουργία θυρεοειδούς

  • Υποθυρεοειδισμός: ο συγγενής υποθυρεοειδισμός (κρετινισμός) μπορεί να οφείλεται σε επίκτητες διαταραχές του αδένα, ή και σε έλλειψη ιωδίου. Εάν η διάγνωση δεν τεθεί άμεσα το παιδί υφίσταται διανοητική καθυστέρηση και νανισμό. Η θεραπεία είναι θυρεοειδική ορμόνη.
  • Υπερθυρεοειδισμός: η πάθηση στους ενήλικες μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση. Η θεραπεία της πρωταρχικής νόσου οδηγεί σε αύξηση της οστικής μάζας.