fbpx

Κάταγμα ισχίου: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κάταγμα ισχίου: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ως κάταγμα ισχίου ορίζεται το σπάσιμο στο άνω τεταρτημόριο του μηριαίου οστού. Αποτελεί μια πολύ κοινή πάθηση ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που παθαίνουν κάταγμα ισχίου είναι περίπου 79 ετών. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 18.000 άτομα αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο κάταγμα ισχίου  και ο αριθμός φτάνει το 1,7 εκατομμύριο άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο, με την τάση να είναι αυξητική. Το κάταγμα ισχίου μπορεί να αποβεί από πολύ σοβαρό έως και μοιραίο για τη ζωή ενός ατόμου καθώς αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα (εντός 24 ωρών) από εξειδικευμένους γιατρούς. Υπολογίζεται ότι περίπου 25% των ασθενών έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε ένα χρόνο από το κάταγμα και εξαιτίας επιπλοκών που μπορεί να συμβούν. Το ευχάριστο ωστόσο είναι ότι με την έγκαιρη αντιμετώπιση αλλά και με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο αριθμός τείνει να μειώνεται.

Ποιοι τύποι καταγμάτων ισχίου υπάρχουν;

Τα κατάγματα ισχίου χωρίζονται σε:

  • Ενδαρθρικά (υποκεφαλικά, κατάγματα αυχένα)
  • Εξωαρθρικά (διατροχαντήρια, υποτροχαντήρια)

Ανάλογα με τον τύπο του κατάγματος υπάρχει και διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης. Επίσης, τα κατάγματα μεταξύ τους παρουσιάζουν διαφορές στην εμβιομηχανική σταθερότητα, στις επιπλοκές, στην αποκατάσταση και στην εξέλιξή τους.

Ποια αίτια προκαλούν το κάταγμα ισχίου;

Το κάταγμα ισχίου μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα:

  • Οστεοπόρωσης
  • Πτώσης
  • Άσκησης βίας στο εξωτερικό μέρος του
  • Ύπαρξης κακοήθους όγκου κ.α

Ποια συμπτώματα εμφανίζει το κάταγμα ισχίου;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εμφανίζει το κάταγμα ισχίου είναι:

  • Πόνος στην εξωτερική πλευρά του ισχίου και στη βουβωνική χώρα, ο οποίος επιδεινώνεται στην απόπειρα στροφής ή κάμψης
  • Μώλωπες
  • Αδυναμία κίνησης
  • Παραμόρφωση του ποδιού, το οποίο δείχνει πιο κοντό και στραμμένο προς τα έξω.

Πώς αντιμετωπίζεται το κάταγμα ισχίου;

Ανάλογα με τον τύπο στον οποίο κατατάσσεται το κάταγμα, ο γιατρός αποφασίζει τον καταλληλότερο τρόπο αντιμετώπισης. Για παράδειγμα, τα υποκεφαλικά κατάγματα ισχίου μπορούν να αντιμετωπιστούν με οστεοσύνθεση ή με αρθροπλαστική ενώ τα διατροχαντήρια με εσωτερική οστεοσύνθεση. Ο γιατρός θα καθορίσει τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης ώστε να προσφέρει στον ασθενή την καλύτερη δυνατή λύση και τη μέγιστη λειτουργικότητα.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση του κατάγματος ισχίου είναι καίριας σημασίας για την πορεία της εξέλιξής του αλλά ίσως και την επιβίωση του ασθενούς. Γι αυτό είναι σημαντικό οι ασθενείς να επισκέπτονται τους ειδικούς άμεσα εντός 24 ωρών από το κάταγμα. Ταυτόχρονα, καλό είναι να ελέγχονται και τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό του ασθενούς ενώ μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με στόχο τη συντομότερη αποκατάσταση και επαναφορά του ασθενούς.