Οι συχνότεροι τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο
Το ποδόσφαιρο, εκτός από το δημοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη, είναι και ένα από τα αθλήματα που περιλαμβάνουν πολλούς και συχνούς τραυματισμούς. Σαν άθλημα το ποδόσφαιρο περιλαμβάνει πολλές επαφές με τον αντίπαλο, πτώσεις, άλματα, απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. Επιπλέον, το σύγχρονο ποδόσφαιρο γίνεται όλο και πιο απαιτητικό, με πολλούς αγώνες που καταπονούν τους αθλητές και τους κάνουν πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Ποιοι είναι όμως οι συχνότεροι τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο;
Ρήξη χιαστών, ρήξη μηνίσκου
Μπροστινός ή οπίσθιος χιαστός, μέσος και παράπλευρος σύνδεσμος είναι οι σύνδεσμοι εκείνοι που βοηθούν στη σταθεροποίηση του γόνατος και επίσης εκείνοι που τραυματίζονται πιο συχνά σε όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Ακόμη, η ρήξη μηνίσκου είναι πολύ συχνός τραυματισμός της ίδιας περιοχής. Οι ρήξεις μπορεί να είναι επώδυνες ή όχι, ωστόσο χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για την θεραπεία τους. Η επάνοδος του αθλητή στις υποχρεώσεις του είναι σημαντικό να γίνει στον σωστό χρόνο ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος υποτροπιασμού.
Κατάγματα
Ένα άλλο πολύ συχνό φαινόμενο τραυματισμών των ποδοσφαιριστών είναι τα κατάγματα. Κατάγματα ποδιών, αστραγάλων, κνήμης, χεριών, ώμων κ.α είναι συχνοί τραυματισμοί καθώς η επαφή με τον αντίπαλο ή κάποια πτώση στη διάρκεια του αγώνα μπορούν να δημιουργήσουν τέτοιες καταστάσεις. Τα κατάγματα μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά ως έσχατη λύση.
Θλάσεις
Οι θλάσεις είναι εξαιρετικά συνηθισμένες στο ποδόσφαιρο και προκύπτουν ως αποτέλεσμα της βίαιης έκτασης των μυών πέρα από τα όριά τους. Μπορεί να είναι πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βαθμού ανάλογα με τη σοβαρότητά τους. Οι θλάσεις συνήθως αντιμετωπίζονται με ανάπαυση, πάγο, συμπίεση και ανύψωση της τραυματισμένης περιοχής ενώ μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό εφόσον οι ποδοσφαιριστές έχουν αφιερώσει τον κατάλληλο χρόνο στην προθέρμανσή τους.
Χονδροπάθειες
Οι χονδροπάθειες είναι από τις πιο δύσκολες παθήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος που ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Συνήθως συνοδεύονται από πόνο ή/και πρήξιμο της πάσχουσας περιοχής ενώ μπορεί να αντιμετωπιστούν με ειδικές ασκήσεις και την παρακολούθηση ενός φυσικοθεραπευτή. Σε σοβαρές περιπτώσεις ή όταν αποτυγχάνουν τα συντηρητικά μέσα, οι χονδροπάθειες μπορούν να αντιμετωπιστούν και χειρουργικά.
Τραυματισμοί στο κεφάλι και την αυχενική μοίρα
Με την αύξηση της ταχύτητας, της δύναμης, των επαφών και των πτώσεων έχουν αυξηθεί και οι τραυματισμοί στο κεφάλι και την αυχενική μοίρα. Επειδή πρόκειται για ευαίσθητα σημεία, ο κανονισμός είναι σαφής και ορίζει την άμεση διακοπή του αγώνα και την είσοδο των γιατρών προκειμένου να φροντίσουν τον τραυματία αθλητή. Η αντιμετώπιση τέτοιων τραυματισμών εξαρτάται από το είδος και τη σοβαρότητά τους.