Οστεοπενία και πώς να την αντιμετωπίσετε
Ως οστεοπενία ορίζεται η χαμηλή οστική πυκνότητα η οποία ως κατάσταση εάν δεν αντιμετωπιστεί με τις ενδεδειγμένες μεθόδους μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Η οστεοπενία δεν αποτελεί πάθηση από μόνη της αλλά δείκτης αυξημένου κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης στο μέλλον. Όταν το οστό καταστρέφεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με εκείνη που δημιουργείται, τότε χάνει την πυκνότητά του και γίνεται λόγος για οστεοπενία.
Η οστεοπενία αφορά συνήθως άτομα άνω των 50 ετών και σε συντριπτικό ποσοστό τις γυναίκες (80%). Σύμφωνα με μελέτες, 1 στις 2 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες από 50 ετών και άνω με οστεοπενία θα εμφανίσουν στο μέλλον οστεοπόρωση και θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχο κάταγμα.
Τα αίτια εμφάνισης της οστεοπενίας
Η οστεοπενία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι:
- Η μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου στην παιδική και εφηβική ηλικία και έως την ηλικία των 35 ετών όταν και παύει το ασβέστιο να αποθηκεύεται στα οστά.
- Η ηλικία καθώς μετά την ηλικία των 35 ετών τα οστά φθείρονται γρηγορότερα.
- Το φύλο, οι γυναίκες έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης
- Το οικογενειακό ιστορικό χαμηλής οστικής πυκνότητας
- Η εμμηνόπαυση και κυρίως η πρόωρη
- Η αφαίρεση των ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση
- Η έλλειψη σωματικής άσκησης
- Το κάπνισμα
- Η κακή διατροφή που μάλιστα είναι και φτωχή σε βιταμίνη D
- Το αλκοόλ και η καφεΐνη
- Ανορεξία
- Υπερθυρεοειδισμός
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Η οστεοπενία δεν προκαλεί πόνο γι αυτό και πολλές φορές είναι δύσκολη η διάγνωσή της. Τα συχνά κατάγματα όμως και η απώλεια ύψους μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την οστική πυκνότητα.
Οι τρόποι αντιμετώπισης της οστεοπενίας
Η αντιμετώπιση της οστεοπενίας είναι καίριας σημασίας καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Οι τρόποι αντιμετώπισης της οστεοπενίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων,:
- Σωστή διατροφή που να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, δημητριακά, πράσινα λαχανικά και ψάρια όπως η σαρδέλα και ο σολομός ή και λήψη συμπληρωμάτων
- Τακτική άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο και ασκήσεις ενδυνάμωσης)
- Ασφαλής έκθεση στον ήλιο για σύνθεση της βιταμίνης D ή με λήψη συμπληρωμάτων
- Διακοπή του καπνίσματος
- Διακοπή ή μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ
- Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους
Τα άτομα που πάσχουν από οστεοπενία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, κάτι που περιλαμβάνει αρκετά δυσάρεστα συμπτώματα. Για τον λόγο αυτό η πρόληψη είναι σημαντική όπως επίσης και η έγκαιρη διάγνωση με τακτικούς ελέγχους της οστικής πυκνότητας.