fbpx

Οι συχνότεροι τραυματισμοί στο σκι και πώς να τους προλάβετε

Οι συχνότεροι τραυματισμοί στο σκι και πώς να τους προλάβετε

Το σκι είναι από τα πιο αγαπημένα και πιο δημοφιλή χειμερινά σπορ. Το σκι συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα όπως την άθληση σε εξωτερικό χώρο, την ταχύτητα, την τεχνική και πολλά ακόμα γι αυτό και τα χιονοδρομικά κέντρα κατακλύζονται από σκιερ καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Το σκι όμως, εκτός από ένα συναρπαστικό σπορ, είναι και ένα άθλημα που περιλαμβάνει πτώσεις και ατυχήματα συνεπώς και τραυματισμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι εύκολα αντιμετωπίσιμοι αλλά και αρκετά σοβαροί. Ποιοι είναι οι συχνότεροι τραυματισμοί στο σκι και πώς μπορείτε να τους προλάβετε;

Κατάγματα άνω και κάτω άκρων. Όσοι ασχολούνται με το σκι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το άθλημα περιλαμβάνει και πολλές πτώσεις, ακόμα και για τους πιο έμπειρους του είδους. Τα συχνά αποτελέσματα αυτών των πτώσεων είναι κατάγματα τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα. Γόνατα, αγκώνες και ώμοι είναι οι περιοχές του σώματος που υφίστανται κατάγματα λόγω πτώσης κατά τη διάρκεια του σκι.

Ρήξεις τενόντων και συνδέσμων. Η ρήξη μηνίσκου, η ρήξη στροφικού πετάλου ώμου, η ρήξη χιαστών είναι από τις πιο συχνές κακώσεις που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια του σκι είτε εξαιτίας κάποιας πτώσης είτε από ελιγμούς που δεν έγιναν σωστά.

Τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στήλη μπορεί να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια κατάβασης μιας πίστας του σκι τόσο από πτώση όσο κυρίως και από άλματα. Τα μέρη που επηρεάζονται από τέτοιου είδους τραυματισμούς είναι τόσο η θωρακική όσο και η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ίσως από τους πιο σοβαρούς τραυματισμούς που μπορεί να υποστεί ένας σκιέρ, τραυματισμός που μπορεί να είναι και απειλητικός για τη ζωή του. Σύμφωνα με μελέτες, οι τραυματισμοί στο κεφάλι αποτελούν περίπου το 28% των τραυματισμών που προκαλούνται στο σκι.

Οι τραυματισμοί αυτοί αλλά και πολλοί ακόμα που μπορούν να συμβούν στο σκι μπορούν να προληφθούν με την κατάλληλη τεχνική αλλά και με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ειδικότερα,

  • Εξοπλισμός όπως κράνη, περικάρπια, προστατευτικά γόνατος και αγκώνων, ειδικοί θώρακες, ισοθερμικά ρούχα, κατάλληλη φόρμα, γυαλιά του σκι, και άλλα είναι απαραίτητα προκειμένου να προστατέψουν τον σκιέρ από τραυματισμούς στον μέγιστο δυνατό βαθμό .
  • Επίσης η κατάλληλη τεχνική θα βοηθήσει τον αθλητή να αποφύγει τις πτώσεις και τις συγκρούσεις ενώ ακόμα και αν αυτές συμβούν θα μπορέσει να τις αντιμετωπίσει χωρίς να τραυματιστεί.
  • Η προθέρμανση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο καθώς επιτρέπει στους μύες να προετοιμαστούν για την άσκηση που θα ακολουθήσει. Περπάτημα, τρέξιμο ή/και διατάσεις θα επιτρέψουν στους μύες να λειτουργήσουν σταδιακά και όπως πρέπει προκειμένου να αποφύγουν τραυματισμούς.
  • Γνώση των ορίων του σώματος και των δυνατοτήτων μας θα μπορέσει να προλάβει δυσάρεστες συνέπειες.

Το σκι είναι από τα πιο αγαπημένα χειμερινά σπορ κρύβει όμως και κινδύνους ακόμα και σοβαρών τραυματισμών, γι αυτό είναι σημαντικό οι σκιερ να μπορέσουν να προλάβουν τους τραυματισμούς αυτούς. Ακόμα και σε περίπτωση που προκύψουν όμως η άμεση επίσκεψη στους ειδικούς κρίνεται απαραίτητη ώστε να μην μείνουν για αρκετό καιρό εκτός δράσης.