fbpx

Ισχιαλγία και πώς αντιμετωπίζεται

Ισχιαλγία και πώς αντιμετωπίζεται

Η ισχιαλγία αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μέσοι ενήλικες. Ουσιαστικά πρόκειται για τον πόνο που εντοπίζεται στο πόδι και προκαλείται από την πίεση ή τον ερεθισμό στο ισχιακό νεύρο. Το ισχιακό νεύρο είναι το μεγαλύτερο νεύρο στο σώμα μας, ξεκινά από τη σπονδυλική στήλη και καταλήγει στο πίσω μέρος του ποδιού. Η ισχιαλγία δεν αποτελεί πάθηση αλλά είναι αποτέλεσμα ενός γενικευμένου προβλήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, στους ενήλικες συνδέεται με την κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου ενώ στους μεγαλύτερους σε ηλικία με την αρθρίτιδα ή την εκφύλιση του δίσκου.

Συμπτώματα

 • Το πιο συχνό σύμπτωμα αποτελεί ο πόνος στη μέση. Οι περισσότεροι ασθενείς παραλληλίζουν τον πόνο με την αίσθηση του καψίματος, ο οποίος ξεκινά από τη μέση και καταλήγει μέχρι χαμηλά το πόδι. Πιο σπάνια ο πόνος επεκτείνεται και στα δύο πόδια.

 • Ο πόνος συνήθως συνδυάζεται με το μούδιασμα στην περιοχή.

 • Κάποιες φορές έχει παρατηρηθεί μυϊκή αδυναμία στα κάτω άκρα και δυσκολία κίνησης του ποδιού.

Τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και ο πόνος μπορεί να είναι συνεχόμενος ή διακοπτόμενος. Η διάρκειά τους μπορεί να κυμαίνεται από μερικές μέρες έως ακόμα και εβδομάδες.

Αιτίες

Μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι:

 • Δισκοκήλη: Μετά από τραυματισμό στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, δημιουργούνται ρωγμές και ασκείται πίεση στα νωτιαία νεύρα.

 • Οσφυϊκή στένωση: Με τη μείωση του εύρους του σπονδυλικού σωλήνα ασκείται πίεση στα οσφυϊκά νεύρα.

 • Σπονδυλολίσθηση: Πάθηση κατά την οποία ο ένας σπόνδυλος μετατοπίζεται (ολισθαίνει) στον άλλο και ασκείται πίεση στα νεύρα.

 • Παχυσαρκία

 • Κακή στάση σώματος

 • Εγκυμοσύνη

 • Μαλακό στρώμα κρεβατιού

 • Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια

Αντιμετώπιση

Η ισχιαλγία δεν αποτελεί μια ξεχωριστή πάθηση οπότε για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της είναι σημαντική η διάγνωση της αιτίας εκδήλωσής της. Αρχικά ο ιατρός θα λάβει το ιστορικό σας και θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση. Ενδεχομένως να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία αν υπάρχει πίεση του νεύρου. Σε πρώτη φάση ακολουθείται η συντηρητική θεραπεία. Αναλγητικά φάρμακα χορηγούνται για την αντιμετώπιση του πόνου και συστήνεται η ξεκούραση για τις 2 πρώτες μέρες καθώς και η αλλαγή στάσης σώματος στον ύπνο τοποθετώντας ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα. Ανάλογα με τον βαθμό του πόνου προτείνονται ακόμα και ενέσεις για τον περιορισμό της φλεγμονής και εναλλακτικές μορφές θεραπείας (φυσικοθεραπεία, βελονισμός).

Όταν ο πόνος δεν υποχωρεί και δημιουργούνται προβλήματα στο έντερο ή την κύστη, η χειρουργική επέμβαση είναι η μοναδική λύση. Στις περιπτώσεις που η αιτία είναι η δισκοκήλη η μέθοδος που ακολουθείται είναι η οσφυϊκή δισκεκτομή, όπου αφαιρείται μια δισκοκήλη στο κατώτερο μέρος της σπονδυλικής στήλης. Αντίθετα όταν η αιτία εντοπίζεται στη σπονδυλική στένωση τότε εφαρμόζεται η επεμβατική αποσυμπίεση του σπονδυλικού καναλιού.

Η ισχιαλγία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς και αρκετές φορές αναγκάζεται να απέχει από την εργασία του, ιδιαίτερα αν είναι χειρωνακτική. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ο ασθενής να απευθύνεται στον ιατρό του καθώς δεν είναι μια κατάσταση που θα βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Σίγουρα με ενέργειες όπως η σωστή στάση του σώματος όταν καθόμαστε, το σκληρό στρώμα καθώς και ο ύπνος ανάσκελα ή στο πλάι με τα πόδια λυγισμένα μπορούμε να αποτρέψουμε την εμφάνισή της.