fbpx

Οι συχνότεροι τραυματισμοί των δρομέων

Το τρέξιμο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια για άνδρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους, ανεξάρτητα από το αν ασχολείται κάποιος επαγγελματικά, ερασιτεχνικά ή απλά σαν άσκηση για να αποκτήσει ή να διατηρήσει μια καλή φυσική κατάσταση. Το τρέξιμο αποτελεί ιδανική γυμναστική για όλους ανεξάρτητα από το επίπεδο από το οποίο βρίσκονται. Ωστόσο και αυτού του είδους η γυμναστική ενέχει τον κίνδυνο τραυματισμών, η σοβαρότητα των οποίων μπορεί να κυμαίνεται από επιπόλαιο τραυματισμό έως και πολύ σοβαρό. Ποιοι είναι όμως οι συχνότεροι τραυματισμοί των δρομέων και πώς αντιμετωπίζονται;

Συχνότεροι τραυματισμοί από το τρέξιμο

  • Τενοντοπάθεια επιγονατιδικού
  • Σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου
  • Σύνδρομο λαγοκνημιαίας ταινίας
  • Τενοντίτιδα αχίλλειου
  • Διάστρεμμα αστραγάλου
  • Πελματιαία απονευρωσίτιδα
  • Κατάγματα κοπώσεως

Τενοντοπάθεια επιγονατιδικού

Πρόκειται για τον πιο κοινό τραυματισμό των δρομέων. Παρουσιάζεται με τη μορφή πόνου στην μπροστινή επιφάνεια του γόνατος, τοπικού οιδήματος αλλά και ευαισθησίας σε περίπτωση πίεσης του τένοντα. Μπορεί να αντιμετωπιστεί ανάπαυση, παγοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, PRP και χειρουργική επέμβαση σε σοβαρές περιπτώσεις.

Σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου

Ο πόνος στο γόνατο είναι το κύριο σύμπτωμα του συνδρόμου ενώ πολύ συχνά οι ασθενείς παραπονούνται και για αίσθημα αστάθειας. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με ανάπαυση, παγοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ενώ η αρθροσκόπηση είναι η λύση όταν οι προηγούμενοι τρόποι αποτυγχάνουν

Σύνδρομο λαγοκνημιαίας ταινίας

Το σύνδρομο εκδηλώνεται με πόνο στην εξωτερική επιφάνεια του γόνατος και οφείλεται συνήθως στην κακή ή λανθασμένη προθέρμανση, την κακή τεχνική και τον ανεπαρκή εξοπλισμό. Αντιμετωπίζεται με ξεκούραση, παγοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και έγχυση PRP.

Τενοντίτιδα αχίλλειου

Είναι η φλεγμονή που εμφανίζεται στον αχίλλειο τένοντα και προκαλείται κυρίως από την αύξηση της έντασης ή της διάρκειας της προπόνησης. Πόνος, ευαισθησία και ερυθρότητα είναι τα κυριότερα συμπτώματα ενώ οι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν φυσικοθεραπεία, νάρθηκα ακινητοποίησης, παγοθεραπεία και σε περίπτωση αποτυχίας των προηγούμενων μεθόδων εγχύσεις PRP.

Διάστρεμμα αστραγάλου

Κοινώς γνωστό και ως «γύρισμα» του αστραγάλου, το διάστρεμμα εμφανίζεται με τη μορφή πόνου και οιδήματος στην περιοχή. Αντιμετωπίζεται συνήθως με ανύψωση, παγοθεραπεία, ανάπαυση και ελαστική περίδεση.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Ο πόνος στη φτέρνα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τραυματισμού και οφείλεται κυρίως στη λανθασμένη τεχνική, τον κακό εξοπλισμό και την απότομη αύξηση της έντασης της προπόνησης. Αντιμετωπίζεται με ανάπαυση, παγοθεραπεία, διατάσεις και εγχύσεις PRP.

Κατάγματα κοπώσεως

Τα κατάγματα κόπωσης σε διάφορα οστά προκύπτουν ως αποτέλεσμα απότομης αύξησης της έντασης και της διάρκειας της προπόνησης. Όπως υποδηλώνει και η ονομασία τους, προκύπτουν και όταν υπάρχει υπέρχρηση. Εμφανίζονται με τη μορφή πόνου και ευαισθησίας στην ψηλάφηση της περιοχής ενώ η αντιμετώπιση περιλαμβάνει ανάπαυση ακόμα και χειρουργική επέμβαση σε σοβαρές περιπτώσεις.

Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για τους τραυματισμούς. Γι αυτό και η σωστή προθέρμανση και αποθεραπεία, η σωστή τεχνική, ο κατάλληλος εξοπλισμός και η ξεκούραση αποτελούν παράγοντες – κλειδιά στην πρόληψη των τραυματισμών.