fbpx

Τενοντίτιδα περονιαίων: αιτίες και αντιμετώπιση

Τενοντίτιδα περονιαίων: αιτίες και αντιμετώπιση

 

Ως τενοντίτιδα περονιαίων ορίζεται η φλεγμονή που προκύπτει στους περονιαίους τένοντες, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Οι περονιαίοι τένοντες είναι οι τένοντες εκείνοι που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά της ποδοκνημικής άρθρωσης και πίσω από την περόνη. Η τενοντίτιδα περονιαίων αποτελεί τραυματισμό υπέρχρησης. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι ότι οι τένοντες τρίβονται από την υπερβολική χρήση και αυτή η τριβή προκαλεί διόγκωση των τενόντων. Μακροχρόνια και προκειμένου οι τένοντες να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά αναγκάζονται να αυξηθούν σε μέγεθος προκαλώντας έτσι φλεγμονή. Η τενοντίτιδα περονιαίων συμβαίνει πιο συχνά – όχι όμως αποκλειστικά – σε αθλητές και κυρίως σε δρομείς.

 

Τα αίτια που προκαλούν τενοντίτιδα περονιαίων
Η τενοντίτιδα περονιαίων στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκύπτει ως αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης του τένοντα. Ωστόσο η υπέχρηση δεν είναι η μοναδική αιτία. Άλλες αιτίες που προκαλούν τενοντίτιδα περονιαίων είναι:
• Απότομη αύξηση της έντασης της προπόνησης
• Χρήση ακατάλληλου εξοπλισμού
• Λανθασμένη τεχνική
• Ραιβοποδία.

Τα συμπτώματα που εμφανίζει η τενοντίτιδα περονιαίων
Κύριο σύμπτωμα της τενοντίτιδας περονιαίων είναι ο πόνος ο οποίος μάλιστα επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα, δεν είναι όμως το μοναδικό. Σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν:
• Πόνο στο πίσω μέρος του αστραγάλου
• Πόνο στην προσπάθεια για γύρισμα του ποδιού προς τα μέσα ή προς τα έξω
• Οίδημα στο πίσω και εξωτερικό μέρος του αστραγάλου
• Αίσθημα αστάθειας στον αστράγαλο
• Αίσθηση ζέστης στο σημείο της άρθρωσης με την αφή.

 

Η διάγνωση και η θεραπεία της τενοντίτιδας περονιαίων
Η διάγνωση της πάθησης είναι εφικτή με τη λήψη ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση ενώ συμπληρωματικά ενδέχεται να χρειαστούν υπέρηχος, ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία.
Οι τρόποι θεραπείας της τενοντίτιδας περονιαίων περιλαμβάνουν την ξεκούραση (καθώς πρόκειται για τραυματισμό υπέρχρησης, χρήση ειδικής μπότας για τον περιορισμό της κίνησης, χρήση επιστραγαλίδας, χρήση ορθωτικού συγκράτησης αστραγάλου στους ασθενείς με ραιβοποδία, πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, εγχύσεις PRP ή στεροειδών, χειρουργική επέμβαση σπάνια, σε σοβαρές περιπτώσεις και σε περιπτώσεις αποτυχίας των συντηρητικών μεθόδων.

 

Η χρήση των κατάλληλων υποδημάτων, η εφαρμογή της σωστής τεχνικής αλλά και η ξεκούραση ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε οι τένοντες να επανέρχονται στη φυσιολογική τους κατάσταση, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη της τενοντίτιδας περονιαίων.