fbpx

Τι είναι τα επαγγελματικά νοσήματα άνω άκρου

Τι είναι τα επαγγελματικά νοσήματα άνω άκρου

Ως επαγγελματικά νοσήματα άνω άκρου ορίζονται οι παθήσεις εκείνες του άνω άκρου οι οποίες δεν σχετίζονται με κάποιο συγκεκριμένο τραυματισμό αλλά προκύπτουν από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες οι οποίες οδηγούν σε επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς που προκαλούν τις παθήσεις στο χέρι και το άνω άκρο γενικότερα. Οι επαναλαμβανόμενες αυτές δραστηριότητες σχετίζονται με τη φύση και τις απαιτήσεις του επαγγέλματος του ασθενούς, γι αυτό και ονομάζονται «επαγγελματικά» νοσήματα.

Ποια είναι όμως τα συχνότερα επαγγελματικά νοσήματα άνω άκρου;

Τενοντίτιδες του καρπού. Ως τενοντίτιδα ορίζεται η φλεγμονή που εμφανίζεται στους τένοντες που υπάρχουν στον καρπό  (αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος) και εμφανίζεται ως οξύς  πόνος αλλά και ως χρόνιο πρόβλημα. Κοινά συμπτώματα είναι επίσης ο περιορισμός της κίνησης, η μειωμένη δύναμη και το οίδημα στην περιοχή του καρπού. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, εγχύσεις κορτιζόνης, PRP, φυσικοθεραπεία και σε σοβαρές περιπτώσεις και με χειρουργική επέμβαση.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα προκύπτει όταν το μέσο νεύρο πιέζεται στον καρπό, προκαλώντας πόνο, μούδιασμα ακόμα και αδυναμία στο χέρι.

Πρόκειται για μία συχνή πάθηση των χεριών, ειδικά για τις γυναίκες, και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της τον πόνο. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν  μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στην περιοχή του καρπού, της παλάμης και των δακτύλων, οίδημα στα δάχτυλα, δυσκολία στην πραγματοποίηση λεπτών κινήσεων αλλά και στο κράτημα αντικειμένων. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με ανάπαυση, παγοθεραπεία, χρήση νάρθηκα ακινητοποίησης, φαρμακευτική αγωγή κ.α.

Έσω και έξω επικονδυλίτιδες. Οι επικονδυλίτιδες αφορούν επώδυνες καταστάσεις του αγκώνα και οφείλονται στο τραυματισμό των τενόντων της περιοχής εξαιτίας επαναλαμβανόμενων κινήσεων του αγκώνα και του καρπού. Η έξω επικονδυλίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνο στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα ενώ η έσω επικονδυλίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνο στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα. Οι επικονδυλίτιδες μπορούν να αντιμετωπιστούν με ξεκούραση, φαρμακευτική αγωγή, χρήση κηδεμόνα, φυσικοθεραπεία, PRP,  αλλά και χειρουργικά.

Τενοντίτιδες ώμου. Οι τενοντίτιδες στην περιοχή του ώμου οφείλονται σε φλεγμονές στην συγκεκριμένη περιοχή του σώματος και συνηθέστερα αίτια είναι οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και η διαρκής καταπόνηση της περιοχής. Χαρακτηρίζονται από έντονο πόνο και αδυναμία του άνω άκρου. Οι τενοντίτιδες στην περιοχή του ώμου μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή, εγχύσεις κορτιζόνης, PRP, φυσικοθεραπεία και σε σοβαρές περιπτώσεις και με χειρουργική επέμβαση.

Αυτές και πολλές ακόμα παθήσεις συγκαταλέγονται στα επαγγελματικά νοσήματα άνω άκρου καθώς πολλές από αυτές οφείλονται στις επαναλαμβανόμενες κινήσεις και την καταπόνηση που υφίστανται κατά τη διάρκεια άσκησης ενός επαγγέλματος. Κακή στάση σώματος, υπεροβολική κούραση, καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, συνεχής άρση βαρών, έντονη καταπόνηση και πολλά ακόμα που περιλαμβάνονται στα περισσότερα επαγγέλματα καθιστούν τις παθήσεις συχνό φαινόμενο στους εργαζόμενους.