fbpx

Οι συχνότεροι τραυματισμοί των πυγμάχων

Η πυγμαχία, γνωστή και ως μποξ, είναι ένα άθλημα με πολλούς θαυμαστές ανά τον κόσμο. Είναι όμως και ένα άθλημα που περιλαμβάνει πολλές επαφές και πολλά χτυπήματα από τους αντιπάλους με αποτέλεσμα να προκύπτουν πολλοί τραυματισμοί των αθλητών. Πολλοί από αυτούς τους τραυματισμούς όμως είναι σοβαροί και κάποιοι έχουν αποβεί και μοιραίοι για τη ζωή των πυγμάχων. Ποιοι είναι όμως οι συχνότεροι τραυματισμοί των πυγμάχων;

Κοψίματα

Η επαφή με τον αντίπαλο μπορεί να έχει πολλές συνέπειες. Οι πιο «ήπιες» από αυτές είναι κάποιο κόψιμο σε διάφορα σημεία του δέρματος , το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με καθαρισμό και εφαρμογή βαζελίνης προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία.

Αιμορραγία μύτης

Από τους γνωστότερους και πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στην πυγμαχία είναι η αιμορραγία της μύτης καθώς η συχνή επαφή με το πρόσωπο του αντιπάλου επιφέρει τέτοιου είδους τραυματισμούς.

Μώλωπες

Μώλωπες μπορεί να προκύψουν από τα πολλά χτυπήματα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Η εφαρμογή πάγου μπορεί να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους μώλωπες.

Κατάγματα

Τα κατάγματα σε διάφορα σημεία του σώματος είναι αποτέλεσμα της σκληρής επαφής μεταξύ των αντιπάλων. Σπασμένα οστά σε μύτη, γνάθο, πλευρά, χέρια και σε πολλά άλλα σημεία του σώματος μπορούν να αντιμετωπιστούν ωστόσο χρειάζεται συγκεκριμένη θεραπεία και αντιμετώπιση σε ειδικό.

Διάστρεμμα

Τα πιο συνηθισμένα μέρη του σώματος στα οποία μπορεί να υποστεί διάστρεμμα ένας πυγμάχος είναι τα χέρια, τα γόνατα, ο αστράγαλος, ο ώμος και η πλάτη. Η σωστή αντιμετώπιση απαιτεί τη συμβολή ειδικού.

Εξάρθρωση ώμου

Από τους πιο οδυνηρούς τραυματισμούς των πυγμάχων είναι η εξάρθρωση του ώμου. Προκύπτει ως αποτέλεσμα της αποκόλλησης του οστού του βραχίονα από την ωμοπλάτη. Μπορεί να γίνει ανάταξη επι τόπου αλλά χρειάζεται και περαιτέρω θεραπεία για να αντιμετωπιστεί οριστικά.

Διάσειση

Από τους πιο σοβαρούς τραυματισμούς που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα πυγμαχίας είναι η διάσειση εξαιτίας κάποιου χτυπήματος στο κεφάλι. Μπορεί να προκαλέσει εμετό, απώλεια συνείδησης, αποπροσανατολισμό, απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης, ζαλάδα και πονοκέφαλο. Η σωστή αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη συμβολή νευρολόγου.

Δεν είναι λίγοι οι πυγμάχοι που έχουν υποστεί επίσης βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αλλά και αιμορραγίες που τους έχουν στοιχίσει τη ζωή. Είναι πολύ σημαντικό οι πυγμάχοι να γνωρίζουν τη σωστή τεχνική των χτυπημάτων και κυρίως να σέβονται τους αντιπάλους τους. Η λήψη των κατάλληλων μέτρων αλλά και η καλλιέργεια αθλητικού πνεύματος από τους μικρούς ακόμα πυγμάχους θα βοηθήσει τα μέγιστα τουλάχιστον στην πρόληψη των σοβαρών τραυματισμών που μπορεί να αποβούν και μοιραίοι για τη ζωή των αθλητών.