fbpx
συνδρομο καρπιαιου σωληνα

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Το Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα πρόκειται για το γνωστότερο από τα σύνδρομα παγίδευσης περιφερικού νεύρου.

Στον φυσιολογικό καρπιαίο σωλήνα υπάρχει αρκετός χώρος για το μέσο νεύρο και τους τένοντες αλλά σε περιπτώσεις οπού έχουμε μια χωροκατακτητική βλάβη ή τραυματισμό ή οίδημα μπορεί να πιεστεί το μέσο νεύρο και να προκληθεί ισχαιμία.

Συνήθως το αίτιο είναι άγνωστο.Το Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προσβάλλει συνήθως γυναίκες 40-60 ετών με συνοδό ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Κλινική εικόνα: ιστορικό: πόνος και ευαισθησία- παραισθησία στην κατανομή του μέσου νεύρου. Νυχτερινή έγερση, καυσαλγία, υπαισθησία, αιμωδίες. Συνηθισμένα περιστατικά είναι η πτώση των ποτηριών και των πιάτων κατά την πλύση τους.

Το παθογνωμονικό σημείο είναι η δοκιμασία Tinel: κρούση του νεύρου άνωθεν του καρπού και αναπαραγωγή των συμπτωμάτων. Επίσης υπάρχει και το σημείο Phalen: αναπαραγωγή των συμπτωμάτων με 2 λεπτά κάμψη της πηχεοκαρπικής.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις υπάρχει ατροφία του θέναρος (τμήματος των μυών της παλάμης) και αδυναμία απαγωγής του αντίχειρα.

Στο ηλεκτρομυογράφημα παρουσιάζεται μείωση της ΚΤΑ, ΑΤΑ.

Η διαφοροδιάγνωση γίνετε με την αυχενική σπονδύλωση και την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Θεραπεία: ο νάρθηκας και τα κορτικοστεροειδή έχουν πτωχά αποτελέσματα. Η ανοικτή χειρουργική διάνοιξη είναι η θεραπεία εκλογής με απελευθέρωση του μέσου νεύρου και επινευρόλυση. Ιδιαίτερη σημασία και προσοχή πρέπει να δοθεί για να μην τραυματισθεί το μέσο νεύρο, οι αισθητικοί και οι κινητικοί κλάδοι.

Η ενδοσκοπική διάνοιξη προσφέρει γρηγορότερη αποκατάσταση αλλά έχει επιπλοκές (τραυματισμό των κινητικών κλάδων).