fbpx

Πώς να προστατευθείτε από τον πόνο στη μέση εξαιτίας της μεταφοράς ενός μωρού

Πώς να προστατευθείτε από τον πόνο στη μέση εξαιτίας της μεταφοράς ενός μωρού

Ο πόνος στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κάτι φυσιολογικό λόγω της αύξησης του βάρους που πρέπει να κουβαλήσει μια γυναίκα. Μετά τον τοκετό συνήθως ο πόνος στη μέση υποχωρεί αλλά μπορεί πολύ εύκολα να επανέλθει λόγω της φροντίδας και της μεταφοράς του μωρού. Ο πόνος στη μέση δεν αφορά μόνο τη μητέρα αλλά και τον πατέρα και όποιον ασχολείται με τη φροντίδα και τη μεταφορά ενός μωρού. Και μπορεί τα πράγματα να είναι πιο εύκολα όταν το μωρό είναι νεογέννητο αλλά σκεφτείτε ότι μέσα σε ένα χρόνο το μωρό ζυγίζει σχεδόν τα διπλάσια κιλά. Εκτός από το μωρό, οι γονείς έχουν να φροντίσουν και για τη μεταφορά του καροτσιού, του παιδικού καθίσματος, της τσάντας με τα απαραίτητα του μωρού και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστεί. Επίσης, η λανθασμένη στάση σώματος κατά τη φροντίδα του μωρού, πχ στο μπάνιο ή στην αλλαγή της πάνας και το παρατεταμένο σκύψιμο επηρεάζουν σημαντικά τον πόνο. Με όλα τα παραπάνω ο πόνος στη μέση επιδεινώνεται και οι γονείς ταλαιπωρούνται για σημαντικό χρονικό διάστημα. Πώς μπορείτε όμως να προστατευθείτε από τον πόνο στη μέση;

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές για την πρόληψη του πόνου στην πλάτη με μικρές τροποποιήσεις στις τρέχουσες δραστηριότητές σας και λήψη μέτρων για την ενδυνάμωση των μυών.

 

 

Σηκώνοντας το μωρό
Όταν σηκώνετε το μωρό σας από την κούνια, το καρότσι, το κάθισμα αυτοκινήτου ή το πάτωμα, φροντίστε να λυγίζετε τα γόνατά σας έτσι ώστε να είστε οκλαδόν και να μην λυγίζετε από τη μέση. Κρατήστε την πλάτη σας ίσια, τα πόδια σας ανοιχτά στο πλάτος των γοφών και κρατήστε το μωρό σας κοντά στο σώμα σας. Χρησιμοποιήστε τη δύναμη των ποδιών σας αντί της πλάτης σας για να σηκωθείτε.
Αναζητήστε μια κούνια με πλαϊνά που μπορούν να χαμηλώσουν ώστε να βάζετε και να βγάζετε το μωρό σας χωρίς να χρειάζεται να απλώσετε το χέρι περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Ταΐζοντας το μωρό
Όταν θηλάζετε, φροντίστε να επιλέγετε ένα κάθισμα με στήριγμα πλάτης για να μπορείτε να κάθεστε όρθια. Φροντίστε να φέρετε το μωρό στο στήθος σας αντί να σκύβετε πάνω στο μωρό. Μπορείτε επίσης να κάνετε μερικές πιέσεις της ωμοπλάτης πριν από τον θηλασμό για να ενεργοποιήσετε τους μύες που στηρίζουν το πάνω μέρος της πλάτης σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει το δίσκο τροφοδοσίας όταν βάζετε το μωρό μέσα και έξω από το παιδικό καρεκλάκι. Το να μην χρειάζεται να σηκώνετε το μωρό σας πάνω από το δίσκο είναι πιο εύκολο για την πλάτη.

 

 

Μεταφέροντας το μωρό
Οι μάρσιποι είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να μεταφέρετε το μικρό σας, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη. Όταν ψάχνετε για μάρσιπο, επιλέξτε ένα με φαρδιούς, γεμάτους ιμάντες ώμου και ζώνη που περιστρέφεται γύρω από τους γοφούς σας για να κατανείμει μέρος του βάρους και να κρατήσει το μωρό ψηλότερα στο σώμα σας.
Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να κουβαλάτε το παιδί σας στο ισχίο σας γιατί αυτό μπορεί να υπερφορτώσει τους μύες της πλάτης και κάνετε εναλλαγή μεταξύ των δύο πλευρών για να εξομαλύνετε τη βάση του φορτίου. Όταν βγάζετε τα παιδιά έξω ή τα τοποθετείτε στο κάθισμα του αυτοκινήτου, αποφύγετε να μπείτε από όρθια θέση στην πόρτα, εάν μπορείτε. Αντίθετα, καθίστε δίπλα στο κάθισμα αυτοκινήτου με το παιδί σας στην αγκαλιά σας και περιστρέψτε το σώμα σας στο πλάι για να βάλετε το μωρό στο κάθισμα.

 

 

Μόλις ο γιατρός σας δώσει την άδεια να επιστρέψετε στη γυμναστική, φροντίστε να ξεκινήσετε με την αποκατάσταση των κοιλιακών μυών και των μυών της μέσης. Επίσης, διατηρήστε μια σωστή στάση σώματος ώστε το βάρος να είναι κατανεμημένο σωστά. Ωστόσο, εάν ο πόνος στη μέση επιμένει ή εάν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως επίμονο μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια, αδυναμία του ποδιού ή του αστραγάλου, απροσδόκητη, γρήγορη απώλεια βάρους κ.α επισκεφθείτε άμεσα τον Ορθοπεδικό σας.