fbpx

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ (ΣΚΣ)

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση που συναντάται αρκετά συχνά πλέον καθώς η πολύωρη χρήση υπολογιστή δημιουργεί πίεση στο μέσο νεύρο στον καρπό του χεριού. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προσβάλλει κυρίως γυναίκες 40-60 ετών που συνήθως συνοδεύεται και από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Συνήθως εμφανίζεται με μούδιασμα και πόνο στο χέρι και μπορεί να δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, από την επαναλαμβανόμενη κάμψη του χεριού από εργασία ή από εργασία σε υπολογιστή. Η διάγνωσή του ΣΚΣ περιλαμβάνει πλήρες ιστορικό του ασθενούς, κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις ενώ η θεραπεία του μπορεί να επιτευχθεί με συντηρητικές μεθόδους και, αν χρειαστεί, και με χειρουργική αποκατάσταση.

Τι είναι το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλείται όταν το μέσο νεύρο πιέζεται ως αποτέλεσμα του οιδήματος που μπορεί να εμφανίσουν οι ιστοί γύρω από τους τένοντες. Σε φυσιολογικές συνθήκες οι ιστοί γύρω από τους τένοντες έχουν την ιδιότητα να τους λιπαίνουν διευκολύνοντας έτσι την κάμψη των δακτύλων, όταν όμως υπάρχει οίδημα ο χώρος συρρικνώνεται και έτσι ασκείται πίεση στο νεύρο. Αποτέλεσμα αυτού είναι πόνος, μούδιασμα και αδυναμία στο χέρι, που υποδηλώνει Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα.

Συμπτώματα του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα είναι το μούδιασμα και ο πόνος στο χέρι, μούδιασμα κυρίως στον αντίχειρα, τον δείκτη, τον μέσο και τον μικρό παράμεσο και όχι στο μικρό δάχτυλο. Ο πόνος και το μούδιασμα επιδεινώνονται τις νυχτερινές ώρες με αποτέλεσμα συχνά να διακόπτεται ο ύπνος του ασθενούς. Επίσης, μερικά από τα συμπτώματα του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα είναι πόνος στο χέρι που μπορεί να αντανακλάται και εώς τον ώμο του ασθενούς ή, σε προχωρημένο στάδιο, ακόμα και αδυναμία του ασθενή να κάνει λεπτές κινήσεις με τα χέρια του όπως να κουμπώσει κουμπιά ή ακόμα και να κρατήσει αντικείμενα στο χέρι του με αποτέλεσμα να πέφτουν. Γενικότερα, τα συμπτώματα του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα εμφανίζονται ήπια στην αρχή και προοδευτικά εξελίσσονται σε σοβαρότερα με αποτέλεσμα ο ασθενής να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό.

Αίτια που δημιουργούν το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Αν και συνήθως το αίτιο είναι άγνωστο, το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι γνωστό και ως «ασθένεια του υπολογιστή», συνεπώς η συχνή και πολύωρη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι από τα κυριότερα αίτια που το δημιουργούν. Επίσης, γενικότερη έντονη χρήση του χεριού στη διάρκεια της ημέρας με επαναλαμβανόμενες κάμψεις του δημιουργεί ή επιδεινώνει το ΣΚΣ. Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα δημιουργείται και από ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά την εμμηνόπαυση, ή από παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο υποθυρεοειδισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης. Σημαντικό ρόλο στο ΣΚΣ παίζει και η κληρονομικότητα, όταν ο καρπιαίος σωλήνας είναι μικρότερος από το συνηθισμένο εξαιτίας κληρονομικών παραγόντων.

Διάγνωση

Η διάγνωση ξεκινά από το ιστορικό του ασθενούς και στη συνέχεια έπεται η κλινική εξέταση που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έλεγχο της αισθητικότητας του χεριού, έλεγχο του μουδιάσματος και δοκιμασίες πίεσης του μέσου νεύρου. Παράλληλα, η διάγνωση του ΣΚΣ περιλαμβάνει και εργαστηριακές εξετάσεις όπως η ακτινογραφία, για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις, και κυρίως ηλεκτρομυογράφημα το οποίο ελέγχει την ηλεκτρική αγωγιμότητα των νεύρων και στο οποίο παρουσιάζεται μείωση της ΚΤΑ και ΑΤΑ.

Θεραπεία

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τοποθέτηση νάρθηκα κυρίως τη νύχτα, ξεκούραση και χορήγηση κορτικοστεροειδών. Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα. Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους, όπως είναι η πλήρης διάνοιξη, η ενδοσκοπική χειρουργική αποκατάσταση και η μικροχειρουργική αποκατάσταση. Στην ανοιχτή επέμβαση πετυχαίνεται αποσυμπίεση του νεύρου μέσω της διάνοιξης του εγκάρσιου συνδέσμου του καρπού. Η ενδοσκοπική χειρουργική αποκατάσταση είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα και προτιμάται ευρέως από τους ασθενείς καθώς προσφέρει άριστα αποτελέσματα. Από μία μικρή οπή 1-2 εκατοστών εισάγεται ειδικό νυστέρι το οποίο είναι συνδεδεμένο με κάμερα και προβάλλει την περιοχή σε οθόνη, και αποσυμπιέζει το νεύρο κόβοντας τον εγκάρσιο σύνδεσμο. Η μέθοδος αυτή είναι αρκετά δημοφιλής καθώς διαρκεί το πολύ 15 λεπτά, ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα ενώ μπορεί να επανέλθει στην εργασία του ύστερα από περίπου μία εβδομάδα, αν η εργασία του δεν είναι βαριά χειρωνακτική. Άλλη μέθοδος είναι η μικροχειρουργική αποκατάσταση η οποία γίνεται με μεγέθυνση χρησιμοποιώντας ειδικά γυαλιά λούπες και με την επινευρόλυση μπορούμε να καθαρίσουμε το νεύρο από τις συμφύσεις.