fbpx

Ρήξη πλαγίων συνδέσμων γόνατος: αίτια και αντιμετώπιση

Ρήξη πλαγίων συνδέσμων γόνατος: αίτια και αντιμετώπιση

Οι πλάγιοι σύνδεσμοι του γόνατος είναι υπεύθυνοι για να σταθεροποιούν το γόνατο και διακρίνονται σε έσω, ο οποίος σταθεροποιεί την εσωτερική πλευρά του γόνατος και σε έξω, ο οποίος σταθεροποιεί την εξωτερική πλευρά. Σε περίπτωση που στο γόνατο ασκηθούν δυνάμεις δυνατότερες από εκείνες που ο σύνδεσμος μπορεί να αντέξει, προκαλείται ρήξη. Ανάλογα με τη βαρύτητα του τραυματισμού, η ρήξη κατηγοριοποιείται σε βαθμούς οι οποίοι μπορεί να κυμαίνονται από απλή διάταση (1ου βαθμού ρήξη) έως μερική ρήξη (2ου βαθμού) ή και πλήρη ρήξη (3ου βαθμού).

 

Τα αίτια τη ρήξης πλαγίων συνδέσμων
Η ρήξη των πλαγίων συνδέσμων προκύπτει όταν στην περιοχή ασκηθεί δύναμη που ξεπερνά το φυσιολογικό όριο αντοχής τους. Η δύναμη αυτή μπορεί να προέλθει κατά τη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας, ειδικά σε αθλήματα που περιλαμβάνουν άλματα, απότομες εναλλαγές ταχύτητας, επαφή με τον αντίπαλο κ.α. Τέτοια αθλήματα είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ κ.α. Η ρήξη των πλαγίων συνδέσμων μπορεί να είναι και αποτέλεσμα κάποιου ατυχήματος (πχ τροχαίου ή εργατικού) ή πτώσης στο έδαφος (πχ πτώση από ύψος και λανθασμένη προσγείωση).

Τα συμπτώματα της ρήξης πλαγίων συνδέσμων
Τη ρήξη των πλαγίων συνδέσμων συνοδεύουν συμπτώματα που μπορεί να διαφέρουν σε εμφάνιση, ένταση και διάρκεια, ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο κατατάσσεται η ρήξη. Τα συμπτώματα της ρήξης πλαγίων συνδέσμων περιλαμβάνουν:
Πόνο, ο οποίος εντοπίζεται είτε στον έσω είτε στον έξω σύνδεσμο του γόνατος ανάλογα με την πλευρά που έχει υποστεί τη ρήξη
• Πόνο στην προσπάθεια κίνησης του γόνατος
• Πρήξιμο, το οποίο μπορεί να είναι ήπιο ή έντονο ανάλογα με τον βαθμό της ρήξης
• Αίσθηση αστάθειας
• Δυσκολία στη βάδιση
• Μειωμένο εύρος κίνησης.

 

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της ρήξης πλαγίων συνδέσμων
Για τη διάγνωση της ρήξης πλαγίων συνδέσμων είναι απαραίτητη η λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού και η κλινική εξέταση. Τα αποτελέσματα της διάγνωσης επιβεβαιώνονται με τη λήψη ακτινογραφιών αλλά και μαγνητικής τομογραφίας. Μετά και από αυτά τα αποτελέσματα καθορίζεται ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης της ρήξης των πλαγίων συνδέσμων του γόνατος. Η αντιμετώπιση διαφέρει ανάλογα και με τον βαθμό της ρήξης αλλά και το επίπεδο δραστηριοτήτων του ασθενούς. Η αντιμετώπιση της ρήξης πλαγίων συνδέσμων περιλαμβάνει τόσο συντηρητικούς τρόπους όσο και χειρουργικούς. Πιο αναλυτικά η ρήξη μπορεί να θεραπευτεί με:
• RICE, δηλαδή ξεκούραση, εφαρμογή πάγου, περίδεση και ανύψωση
• Παγοθεραπεία
• Εφαρμογή νάρθηκα
• Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής
• Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που να περιλαμβάνει και ασκήσεις ενδυνάμωσης
• Χειρουργική επέμβαση, σε σοβαρές περιπτώσεις

 

Η θεραπεία της ρήξης πλαγίων συνδέσμων του γόνατος πρέπει να είναι πλήρης και αποτελεσματική ώστε οι ασθενείς να αποκτήσουν και πάλι το πλήρες εύρος της κίνησης του γόνατος και να μπορέσουν έτσι να επανέλθουν πλήρως στις αθλητικές τους υποχρεώσεις.